"Türkiye Ekonomisi ve Gastro-Ekonomi" Paneli

İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 25 Nisan 2019 Perşembe günü 13.30-17.30 saatleri arasında “Türkiye Ekonomisi ve Gastro-Ekonomi” panelini düzenledi. Ataköy yerleşkesi Önder Öztunalı Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte gastro-ekonomi enine boyuna konuşularak tartışıldı.

Türkiye Ekonomisi ve Gastro-EkonomiTürkiye Ekonomisi 2018 yılı verilerine göre, turizmden kazanılan döviz geliri 29 milyar 512 milyon dolardır. Son 16 yılda (2003-2018) turizmden kazanılan dövizlerin toplamı ise 399 milyar dolar tutarındadır. Bu değer Türkiye Ekonomisi’nin yaklaşık 450 milyar doları bulunan dış döviz borcuna yakındır. Turizmden kazanılan dövizler geri dönüşü olmayan ‘net döviz girdileri’dir.  O nedenle ülkemizin döviz dengesine olumlu katkısı büyüktür.

İstabul Kültür Üniversitesi (İKÜ), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)’nin bilimsel ekonomik konuları arasında, büyüme, dış borç, cari denge ve döviz kazanılan sektörler gelmektedir. Fakültemiz cari açık döviz sorununa çözüm üreten turizm sektörü ve alt dalı gastronominin ekonomik değerini öne çıkararak çalışmalara öncü olmak üzere “Türkiye ekonomisi ve “Gastro-Ekonomi” temalı panelini 25 Nisan 2019 ünü Ataköy Kampüsü’nde düzenlemiştir.

Panele sektörün duayenleri, gastronomi yazarları, ünlü şefler ve bağcılık sektörünün üç uzman kişisi katıldılar. Fakülte Dekanı Prof.Dr. Ali Şen’in açılış konuşmasından sonra Gastronomi ve Ekonomik Etkileri oturumunda duayenlerden Süreyya Üzmez’in değerli gözlem ve tespitlerine genç şef Can Oba ve Gastro-Ekonomi Zirvesi Komite Başkanı Ebru Koralı ile ETÜDER’den Nevra Eker bilgi ve birikimlerini anlattılar.

Gastronomi Kültürü başlıklı oturumda İncili Gastronomi Rehberi’nin yaratıcısı Müge Akgün ve değerli konukları sözü aldı. Gastronomi Kültürü yazarları değişimi asıl yorumluyor? Sorusunun yanıtını arayanlar “Görevimiz Yemek “ TV  programının baş aktörleri Teoman Hünal ve Mehmet Yaşin ile yılların gastronomi duayeni Ahmet Örs’tür.
Son bölümde ise Trakya Bölgesi’nin üç bağının sahipleri, Özcan Arca (Arcadia), Mustafa Çamlıca (Chamlija) ve Selim Ellialtı (Suvla) ürünlerinin ekonomik değeri ve sektör içindeki yerleri ve sorunlarını büyük bir içtenlikle izleyicilere aktardılar.

Toplantı, gastronomi sektörü’nün 1946 yılından bu yana içinde olan BEYTİ Restoran sahibi Beyti Güler’e Rektörümüz Prof.Dr. Erhan Güzel’in meslekte onur ödülünü takdimi ile sonlandı.
 


Son Güncelleme Tarihi: Cu, 05/03/2019 - 11:40